Bij MWA doen we aan “zelfverdediging”. We gebruiken daarvoor een MIX van verschillende martial arts met als “rode draad” in het verhaal KENPO (wat op zich een combinatie is van jiujitsu, boxen, karate en escrima)…
De huidige MMA toernooien zijn een zeer goeie basis om allround atleten te kweken. Wij nemen dit mee in onze trainingen maar onze focus ligt niet bij wedstrijden. Ons doel is om ons ten allen tijde te kunnen verdedigen en om zo ongeschonden mogelijk uit een confrontatie te komen.

NO RULES, NO RESTRICTIONS… PURE SELF DEFENSE !

Ronny en WimFULLKENPO 2008Training in ZemstKim Van Asbroek en Kurt RoggheStage Vale Tudo - Simon, GregFULLKENPO 2008FULLKENPO 2008Kurt en RonnyMarc GalloJeffrey en Mario

 

 

Richtlijnen voor het behalen van graden in het KENPO systeem bij de Modern Warrior Academy (MWA).

WHATEVER THE ATTITUDE, SO IS THE RESPONSE…

De “Attitude” van een MWA zwarte gordel is gebaseerd op respect.
Respect voor jezelf, je medemensen en je tegenstander. Echter met een sterke overtuiging dat het je recht (je plicht bijna) is om voor jezelf op te komen en ALLES te doen om je aanvaller te stoppen.

Om dit doel te bereiken moet je een persoonlijke strategie ontwikkelen. Dit is JOUW persoonlijk plan om je eventuele tegenstander te overwinnen of om je uit een bepaalde (nood)situatie te redden. Vanaf je eerste training had je al te maken met “fighting strategies”… Je hebt ze toen misschien niet allemaal gezien, maar ze waren er wel !

Er zijn 4 basic strategieën:
+ Attitude Strategie
+ Environment Strategie
+ DSA Strategie (Dimensional Stages of Action)
+ Personal Strategie

Alle strategieën die we trainen en inoefenen zijn specifiek voor één van deze vier… Vb. de “posture” strategie is een typische Attitude Strategie….

Eén van de dingen die een MWA blackbelt onderscheidt van de rest is dat hij tijdens zijn groei naar zwarte gordel een bepaalde fighting strategie zal kiezen om voor zichzelf uit te werken en te ontwikkelen… Hij kiest er een die best past bij zijn doelstellingen, levensbeschouwing en ideeën.
Eens een leerling zijn persoonlijke strategie gekozen heeft zal hij starten om de TACTICS te ontwikkelen en/of verbeteren. Hij zal een lange lijst tactics ontwikkelen waar hij vertrouwd mee is en daarna zal hij deze lijst kleiner maken door enkel deze tactics te kiezen waarin hij echt goed is. Deze tactics vormen de basis om zijn strategie te laten werken. Hij zal de meest bruikbare tactics uitwerken en blijven zoeken naar meer…

De “leraar” zal hier een gids zijn waar de leerling terecht kan met vragen en/of problemen. Een leraar moet dit proces zelf ook doorgemaakt hebben en moet een berg aan informatie en oefeningen kunnen geven waarvan de leerling kan gebruik maken en eventueel op terugvallen…
Daarom is het belangrijk om leraars te hebben die hun strategieën hebben ontwikkeld op zo veel verschillende domeinen… wapens, grondvechten, rechtstaand vechten, enz…
De “moderne” MWA leerling, is een leerling die verschillende strategieën zal ontwikkelen en de basis kent om deze strategieën aan te leren en toe te passen. Hij heeft uiteindelijk ook een persoonlijke strategie welke hij heel goed zal beheersen !!
Hij zal ook een persoonlijke “form” voorbereiden waarin hij zijn “skills” zal aanwenden om d.m.v. “tactics” de strategie te tonen… De moderne MWA leerling is op alle vlakken in balans en kan zijn “martial art” doen werken !
Zijn skills, principes (principles of motion, self defense), basics zijn solide. Er zijn nauwelijks zwakke punten, en is een solide basis waarop gebouwd kan worden in de vele jaren die nog komen.

De moderne MWA leerling weet dat indien hij zijn persoonlijke strategie “op straat” wil kunnen gebruiken hij geen enkel detail uit het oog mag verliezen… Hij weet dat “only perfect training makes perfect”.

(*) Een voorbeeld van wat ik hierboven probeer uit te leggen zou kunnen zijn dat als ik goed ben in boks (=skill) ik zou kunnen kiezen om mijn voeten steeds op de grond te houden (=tactic)…om zo een strategie op te bouwen waardoor ik zo kort kom bij de tegenstander als een “grappler” maar toch zal blijven stoten (dat zou een DSA strategie kunnen worden – DSA=Dimensional Stages of Action in de Cycle

stijl is voornamelijk gebaseerd is op het Kenpo van Skip Hancock…  Daarnaast hebben onze MWA instructeurs hun eigen invloeden en achtergronden in aanverwante systemen zoals: Kickboxing, Eskrima, Jiujitsu  en Judo.

W&S

Wij nemen deel aan allerlei vormen van competities (verschillende stijlen) om onze “wedstrijd”-vaardigheden te testen, maar de nadruk ligt op pure zelfverdediging.  Als je over zelfverdediging spreekt dan moet je een systeem hebben dat overal bruikbaar is, en op eender welk moment !

Regels zijn dan absolute bijzaak, en er is geen enkele beperking op welk gebied dan ook.  Het komt erop neer om te overleven en met zo weinig mogelijk schade uit een conflict te komen.

Het grote verschil met andere systemen is het feit dat wij werken met concepten (master keys) en variabele scenario’s.  Elke techniek wordt gezien als een “verhaal” en is een oefening om een bepaalde situatie (zoals ze zich op straat kan voordoen) in te oefenen.

Om onze leerlingen op te leiden verdelen wij de technieken volgens de soort van bedreiging (het verhaal dat achter de aanval zit) en het niveau van timing en coördinatie die nodig is om deze aanval af te weren.  Op deze manier heeft de leerling een duidelijk DOEL in zijn of haar training en zal er bij een test duidelijk gemeten kunnen worden of het DOEL bereikt is en niet dat er zomaar wat technieken worden gereproduceerd…

We geven de leerlingen (zeker in het begin) vaste technieken.  Op die manier kan zijn/haar coördinatie en vooral inspiratie vergroten.  We brengen op gepaste tijden technieken en drills van verschillende andere (complementaire) systemen in, vooral als oefening om coördinatie en timing te trainen, maar ook om een zo compleet mogelijke opleiding aan te bieden.

Het Kenpo Jiujitsu is een gevechts-”wetenschap” en wordt ook zo aangeleerd.